Häävinkit

Näiden vinkkien tarkoitus ei ole muuttaa teidän suunnitelmia vaan kertoa niistä asioista, joilla voi vaikuttaa positiivisesti kuvauksen lopputulokseen. Tärkein juttu on teidän hyvä fiilis hääpäivänä eli näistä vinkeistä ei kannata kuitenkaan ottaa stressiä. Lyhyesti voisi sanoa, että hääpäivänä kannattaa 1) ennen kaikkea nauttia hääpäivästä ottamalla rennosti ja 2) valita valmisteluihin ja hääjuhlaan paikka, johon tulee paljon upeaa luonnonvaloa.

Hääkuvaus_Virrat_First look_metsässä-1.jpg

Elena+Janne_2018-71.jpg

Valmistautuminen

Hiukset / meikki:

Meikkausta ja kampausta ajatellen luonnonvalo on paras vaihtoehto sekä luonnollisen meikin että valokuvien kannalta. Ehdota meikkausta mahdollisimman suuren ikkunan vieressä kuvien ja meikkisi kannalta.

Aina kampaamoissa ei ole mahdollista päästä ikkunoiden lähelle ja silloin keinovalon sekä luonnonvalon yhdistelmä ei ole ideaali, joten kannattaa kysyä kampaajalta, voisiko hän tulla luoksesi.

Hotellihuoneet voivat joskus olla ahtaita ja pimeitä, joten suosittelen hääpäivää edeltäväksi yöksi harkitsemaan majoittumista valoisassa asunnossa, kotona tai esimerkiksi AirBnB:n huoneistossa, joka voi olla myös hotellia edullisempi.

Valmistautumisessa ei kannata unohtaa sulhasta, sillä myös sulhanen ansaitsee jotain muuta kuin pienen ja pimeän huoneen.

Luonnonvalo:

Ikkunoista tuleva luonnonvalo on niin sanotusti lempivaloni. Mikäli mahdollista, valmistautumiselle paras paikka on lähellä suurta ikkunaa, jossa ei tarvitse keinovaloa. Luonnonvalon ja keinovalon yhdistelmä ei ole paras vaihtoehto kuvien kannalta. Siksi yleensä laitan valot pois päältä ja luotan ikkunasta tulevaan luonnonvaloon.

Hääkuvaus_Jyväskylä_First look_lutakko-1.jpg

First look

First look on hetki, jolloin hääpari näkee toisensa kahdestaan ensimmäisen kerran rauhallisessa paikassa ennen vihkimistä. Sen ei tarvitse olla iso lavastettu tilanne. Parhaimmillaan First look on yksinkertainen, aito ja intiimi. Omissa häissäni ei ollut First lookia ja koin, että moni asia jäi sanomatta ihmisten edessä.

Suosittelen First look -kuvia kolmesta syystä:
1) Se helpottaa jännitystä. First look rauhoittaa oloa ja se on ainutlaatuinen tilanne nauttia hetkestä ennen kuin virallinen ohjelma alkaa.
2) Se mahdollistaa tunteiden näyttämisen helpommin. Voit sanoa mitä tunnet, koskettaa ja sanoa asiat, jotka jäisivät helposti sanomatta kaikkien katsoessa.
3) Se helpottaa aikataulua, sillä perhe- ym. potretit voidaan ottaa tarvittaessa jo ennen vihkimistä, mikä antaa lisää aikaa illalle.
Mikäli olet aina haaveillut näkeväsi tulevan puolisosi vasta juuri ennen vihkimistä, älä huoli, tehdään niin. Se on teidän päivänne!

 


Hääkuvaus_Jyvaskylä_Savutuvan apaja_vihkiminen_proomu-1.jpg

Vihkiminen

Perinteisen kirkkovihkimisen sijasta ainutlaatuinen ja rento vaihtoehto on vihkiminen ulkona esim. ison puun, hienon maiseman tai veden äärellä. Vesisadetta ei kannata pelätä, sillä se ei pilaa hääpäiväänne, vaan tekee siitä ikimuistoisen. Varasuunnitelma on kuitenkin hyvä olla olemassa.


Vihkimisen ollessa ulkona valo ja aurinko ovat yksi tärkeimmistä asioista valokuvien kannalta. Kesällä kirkas keskipäivän kova valo ei ole ideaali vaihtoehto. Mikäli hääjuhlanne on ulkona lähellä keskipäivää, suosittelen sijoittamaan vihkipaikan ulos niin, että seremonian aikana aurinko paistaa takaanne. Toinen vaihtoehto on sijoittaa vihkiminen myöhemmäksi iltapäivälle / illalle, jolloin aurinko on hieman alempana.
Jos vihkipaikan valinta ulkona aiheuttaa päänvaivaa, autan mielelläni paikan valinnassa.

Elena+Janne_2018-574.jpg

POTRETIT

Potretit ovat usein päivän ainoa hetki kun hääpari saa olla kahdestaan, joten siitä ajasta kannattaa ottaa kaikki irti. Suosittelen aina, että hääpäivänä kuvataan vihkimisen ennen/jälkeen ja toinen setti illalla juuri ennen auringonlaskua.

Miksi juuri ennen auringonlaskua? Koska silloin valo on pehmeimmillään ja sitä ei kannata jättää välistä. Pehmeä valo valaisee esimerkiksi ihon upeasti ja tekee muutenkin kunniaa hääparille. Toinen erittäin hieno hetki on heti auringonlaskun jälkeen, jolloin valo on myös todella upea. Illalla on myös mukava ottaa pieni tauko hääohjelmasta ja nauttia kahdestaan hetki illasta.

Paljonko on hyvä varata aikaa kuvaukseen? Kuvaukseen käytettävä aika riippuu paljolti kuvauspaikkojen sijainnista ja siirtymisajasta. Yleisesti ottaen päivän ensimmäiseen kuvaukseen kannattaa varata aikaa 1-2h, illalla noin 45min:ssa ehdtii kuvata jo mukavasti. Yleisesti sanoisin, että enemmän aikaa tarkoittaa teille rennompaa fiilistä ja minulle mahdollisuutta olla luovempi. Kuvauksissa kannattaa unohtaa aikataulu ja antaa minun huolehtia siitä.

Tärkein asia on kuitenkin molemmin puolinen luottamus. Kun luotatte ammattitaitooni, minun on helpompi tehdä työni ja ohjata teitä siinä samassa. Kaikki lähtee yhteistyöstä ja luottamuksesta.


Hääkuvaus_virrat_sulhanen_valmistautuu.jpg

RYHMÄKUVAT

Mikäli haluatte ryhmäkuvia, paras aika perhe-, kaaso- ja bestmankuville on mielestäni ennen vihkimistä. Kaikki ovat silloin valmiina ja ketään ei tarvitse etsiä kuvausta varten. Illalla oikeiden ihmisten etsiminen kuviin on usein työlästä ja aikaavievää.


Kokoonpanot kannattaa miettiä etukäteen, sillä ilman suunnitelmaa ryhmäkuviin kuluu yllättävän paljon aikaa. Jos kuvia on vain muutamia (vanhemmat, lähin perhe, kaasot ja bestmanit), 20 minuuttia riittää. Suosittelen pitämään listan lyhyenä, sillä kuvaaminen hääpäivänäsi todella monen eri kokoonpanon kanssa voi tuntua työläältä.

Hääkuvaus_Muurame_Turkkilan tila_juhlatilan valaistus.jpg

JUHLAPAIKKA JA SEN VALAISTUS

Hääjuhlan tunnelman ikuistaminen on tärkeä asia minulle. Tämän vuoksi en käytä salamaa muuten kuin loppuillasta tanssilattialla. Illalla tunnelman luomiseksi esimerkiksi marketista saatavat lämpimät ketjuvalot toimivat kynttilöiden ohella erinomaisesti, mutta pelkkä kynttilänvalo tai todella pimeä juhlatila voi aiheuttaa haasteita kameran tarkennuksen kanssa.
 Mikäli hankitte lisä- tai tunnelmavalaistusta juhlapaikalle, kannattaa valojen olla samanlaisia, jotta valaistuksen sävy (kylmä/lämmin valo) on suurinpiirtein samanlainen. Lisävalaisuksena voivat toimia myös kynttilät ja mielestäni niitä ei voi olla liikaa. Jos valaistus aiheuttaa harmaita hiuksia, niin autan mielelläni asiassa.


Värivalot:
Värikkäät DJ-valot voivat olla upean näköisiä loppuillan tanssilattialla, mutta ne pilaavat helposti häätanssin tunnelman ja tekevät ihosta luonnottoman näköisen. Jos teillä on värivaloja, pyydän etteivät ne olisi päällä häätanssin aikana. Loppuillan tanssilattialle ne ovat enemmän kuin tervetulleita, jos niin haluatte!

RUOKAILU:


Pyrin ruokailemaan heti hääparin ja heidän lähimpien jälkeen, jotta olen valmiina esimerkiksi spontaaneihin puheisiin ruokailun loppupuolella. Istumapaikallani ei ole väliä, mutta hyvä näkyvyys ja helppo kulkeminen auttavat työtäni huomattavasti.

 

 

Katsoitko jo potrettivinkkini? Voit tutustua niihin tästä.

 


Ota yhteyttä

Älä anna yhteydenottolomakkeen pelottaa.

Tällä puolella ei ole muita kuin minä.

Voit myös lähettää sähköpostia suoraan osoitteeseen jaakko@jaakkoperala.com