Viisi valokuvaajan vinkkiä hääpäivään

 

1. Valmistautuminen

Hiukset ja meikki:

Meikkausta ja kampausta ajatellen luonnonvalo on paras vaihtoehto sekä luonnollisen meikin että valokuvien kannalta. Ehdota meikkausta mahdollisimman suuren ikkunan vieressä kuvien ja meikkisi kannalta. Aina kampaamoissa ei ole mahdollista päästä ikkunoiden lähelle ja silloin keinovalon sekä luonnonvalon yhdistelmä ei ole ideaali, joten kannattaa kysyä kampaajalta, voisiko hän tulla luoksesi.

 
Elena+Janne_2018-24.jpg
 
 

2. First look

First look on hetki, jolloin hääpari näkee toisensa kahdestaan ensimmäisen kerran rauhallisessa paikassa ennen vihkimistä. Sen ei tarvitse olla iso lavastettu tilanne. Parhaimmillaan First look on yksinkertainen, aito ja intiimi. Omissa häissäni ei ollut First lookia ja koin, että moni asia jäi sanomatta ihmisten edessä.

 
 
Hääkuvaus_Jyväskylä_First look_lutakko-1.jpg

Suosittelen First lookia kolmesta syystä:

1. Se helpottaa jännitystä. First look rauhoittaa oloa ja se on ainutlaatuinen tilanne nauttia hetkestä ennen kuin virallinen ohjelma alkaa.

2. Se mahdollistaa tunteiden näyttämisen helpommin. Voit sanoa mitä tunnet, koskettaa ja sanoa asiat, jotka jäisivät helposti sanomatta kaikkien katsoessa.

3. Se helpottaa aikataulua ja antaa mahdollisuuden kuvata potretteja jo ennen vihkimistä.

Mikäli olet aina haaveillut näkeväsi tulevan puolisosi vasta juuri ennen vihkimistä, älä huoli, tehdään niin. Se on teidän päivänne!

 

 

3. Vihkiminen

Toisinaan hääkuvaus kirkossa voi olla haastavaa valaistuksen takia, sillä usein kirkoihin tulvii ikkunoista luonnonvaloa, mutta sisällä on keinovaloa ja niiden yhdistelmä ei näytä parhaalta mahdolliselta yhdistelmältä kuvissa. Kirkkoa valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota myös valaistukseen. Perinteisen kirkkovihkimisen sijasta ainutlaatuinen ja rento vaihtoehto on vihkiminen ulkona esim. ison puun, hienon maiseman tai veden äärellä. Vesisadetta ei kannata pelätä, sillä se ei pilaa hääpäiväänne, vaan tekee siitä ikimuistoisen. Varasuunnitelma on kuitenkin hyvä olla olemassa, jos keli menee mahdottomaksi.

 
Hääkuvaus_Jyväskylä_Savutuvan apaja_vihkiminen_proomu-1.jpg

 

Vihkimisen ollessa ulkona valo ja aurinko ovat yksi tärkeimmistä asioista valokuvien kannalta. Kesällä kirkas keskipäivän kova valo ei ole ideaali vaihtoehto. Mikäli hääjuhlanne on ulkona lähellä keskipäivää, suosittelen sijoittamaan vihkipaikan ulos niin, että seremonian aikana aurinko paistaa joko takaa tai edestä. Toinen vaihtoehto on sijoittaa vihkiminen myöhemmäksi iltapäivälle, jolloin aurinko on hieman alempana.

Jos vihkipaikan valinta ulkona aiheuttaa päänvaivaa, autan mielelläni paikan valinnassa.

 

4. Potretit

Potretit ovat usein päivän ainoa hetki kun hääpari saa olla kahdestaan, joten siitä ajasta kannattaa ottaa kaikki irti. Suosittelen aina, että hääpäivänä kuvataan ennen vihkimistä ja toinen setti illalla juuri ennen auringonlaskua. 

 
Hääkuvaus_Muurame_Turkkilan tila_potretit-1.jpg

Miksi ennen vihkimistä? Koska se antaa meille mahdollisuuden kuvata rauhassa ja te voitte nauttia kahdenkeskisestä ajasta ilman ajatusta, että vieraat odottavat juhlapaikalla.

Miksi juuri ennen auringonlaskua? Koska silloin valo on pehmeimmillään ja sitä ei kannata jättää välistä. Pehmeä valo valaisee esimerkiksi ihon upeasti ja tekee muutenkin kunniaa hääparille. Toinen erittäin hieno hetki on heti auringonlaskun jälkeen, jolloin valo on myös todella upea. Illalla on myös mukava ottaa pieni tauko hääohjelmasta ja nauttia kahdestaan hetki illasta.

 

4. Ryhmäkuvat

Mikäli haluatte ryhmäkuvia hääpäivänä, paras aika perhe-, kaaso- ja bestmankuville on mielestäni alkuillasta. Kaikki ovat silloin valmiina ja ketään ei tarvitse etsiä kuvausta varten. Illalla myöhään oikeiden ihmisten etsiminen kuviin on usein työlästä ja aikaavievää ja kaiken lisäksi voi olla jo liian pimeää.

Kokoonpanot kannattaa miettiä etukäteen, sillä ilman suunnitelmaa ryhmäkuviin kuluu yllättävän paljon aikaa. Jos kuvia on vain muutamia (vanhemmat, lähin perhe, kaasot ja bestmanit), 20 minuuttia riittää. Suosittelen pitämään listan maltillisena, sillä kuvaaminen hääpäivänäsi todella monen eri kokoonpanon kanssa voi tuntua työläältä.

 

5. Juhlapaikka ja sen valaistus

 

 
Reea+Lasse_2018-48.jpg

Hääjuhlan tunnelman ikuistaminen on tärkeä asia minulle. Tämän vuoksi en käytä salamaa muuten kuin loppuillasta tanssilattialla. Illalla tunnelman luomiseksi esimerkiksi marketista saatavat lämpimät ketjuvalot toimivat kynttilöiden ohella erinomaisesti, mutta pelkkä kynttilänvalo tai todella pimeä juhlatila voi aiheuttaa haasteita kameran tarkennuksen kanssa.

 Mikäli hankitte lisä- tai tunnelmavalaistusta juhlapaikalle, kannattaa valojen olla samanlaisia, jotta valaistuksen sävy (kylmä/lämmin valo) on suurinpiirtein samanlainen. Lisävalaisuksena voivat toimia myös kynttilät ja niitä ei voi olla liikaa. Jos valaistus aiheuttaa harmaita hiuksia, niin autan mielelläni asiassa.

Värivalot

Värikkäät DJ-valot voivat olla upean näköisiä loppuillan tanssilattialla. Ilman salamaa ne tekevät kuitenkin mielestäni ihosta luonnottoman näköisen ja eivät välttämättä sovi illan tunnelmaan. Siksi suosittelen teitä harkitsemaan värivalojen päälle kytkemistä vasta häätanssin jälkeen, jolloin yleensä otan myös salaman käyttöön.

: